Sivas'ta Çoban Krizi: 40 Bin TL Maaşla Çoban Bulunamıyor, Hayvanlar Satılıyor

Sivas'ta Çoban Krizi: 40 Bin TL Maaşla Çoban Bulunamıyor, Hayvanlar Satılıyor

Sivas'ın Ulaş ilçesinde hayvancılıkla uğraşan köylüler, yüksek maaş tekliflerine rağmen çalışacak çoban bulmakta zorlanıyor. Bu durum, hayvan sahiplerini hayvanlarını satma kararı almaya itiyor.

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Çevirme köyünde yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvan bulunuyor. Köy muhtarı Hasan Gül, yabancı uyruklu çobanların sürekli zam istemesi nedeniyle köylülerin zor durumda olduğunu belirtti. Gül, "Eskiden köylerde insan çoktu ama şimdi gençler okul okumaya gittikleri için kimse kalmadı. Kışın 20 bin TL'ye bulduğumuz çobanlar, şimdi 40 bin TL'ye çıktı. Her ay zam yapıyorlar. Bu gidişle hayvancılık gün geçtikçe bitecek. Birçok köyde şu anda hayvanlar satıldı. Bizde de ellerinde hayvanları olan satmayı düşünüyor. Buna bir çözüm bulunmalı." dedi.

{inAds}

"Denetimlerin Sıklaştırılması Gerekiyor"

Çiftçi Murat Sulakçı, yaylaların boş kalma tehlikesine dikkat çekerek, hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sulakçı, "Hayvanlara üretilen yemlerin de fiyatları çok yüksek. Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için buraya gelenler, daha sonra Akdeniz bölgesine garsonluk yapmaya gidiyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor." diye konuştu.

Çoban Bulamayanlar Hayvanlarını Satıyor

Çoban bulamadığı için hayvanlarını kendisi otlatan Bayram Çağlar da çoban bulamamanın büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Çağlar, "Artık insanlara şehirler cazip geliyor. Şu anda çoban bulamıyoruz. 40-45 bin TL maaş verip de bulamayanlar var. Şu anda benim hayvanlarım satılık. Çoban bulamazsam, bu işi bırakacağım." dedi.

Bu krizin çözümü için acil önlemler alınması gerektiği belirtiliyor. Hayvancılığın sürdürülebilirliği ve köy yaşamının devamı için çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Küfür ve hakaret içeren yorumlar yasaktır.

Daha yeni Daha eski